Selskapslokaler, kurs, konferanser, Sarpsborg, Fredrikstad, Greåker, Musikkhuset

        Selskapslokaler
 lokaler for kurs og konferanser utleie
Sarpsborg
Fredrikstad

 


 

Startside
Formenn
Dirigenter
Æresmedlemmer

Historie

De første årene

Den 9. desember 1908 ble korpset konstituert med 13 medlemmer. Foreningens navn ble Greaker Cellulose-arbeideres Musikkforening. Hans Nilsen ble valgt som den første formann og G.M. Fosdahl fra Halden ble engasjert som instruktør.

Allerede i 1909 marsjerte man fra Greåker til Sarpsborg for å delta i demonstrasjonstoget der. Det store høydepunktet i korpsets første år var imidlertid pinseturen til Kristiania i 1909. Reisen skjedde med Trafikk 3, og man spilte til dans i Folkets Hus.

I korpsets første år  var kontingenten 75 øre pr. uke. Dette strakk ikke til for å dekke korpsets utgifter. Sommeren 1910 fikk man derfor av fabrikken overlatt «Steinløkka». Dette var en festplass som lå nedenfor Greåker Fort. Der ble det avholdt dansefester på søndager for å få inntekter til korpsets drift.

I 1918 ble medlemmer fra sangkoret Klang som hadde sin egen lille musikkforening tilsluttet, og i 1919 ble det sammenslåing med Opstad musikkforening også kalt “Klevamusikken”. I den forbindelse ble navnet på korpset endret til Greåker Musikkorps.

I 20 årene var det både oppgang og nedgang, på et tidspunkt i 1924 ble korpset nær nedlagt. Dette skjedde ikke etter en rekke henstillinger fra lokalmiljøet. Etter dette var det god vekst i korpset. Dette var en periode hvor

Greåker Musikkorps anno 1928

korpsmusikk var populært og man spilte på basarer, idrettsarrangementer, sangerstevner og til dans. Det ble også avholdt egne konserter i samarbeide med kor og solister samt kirkekonserter.

Et fast innslag disse årene var avspilling av koraler hver påskemorgen fra Greåker Fort og ved Fredheim bedehus.

I 1933 ble Greåker Guttemusikkorps stiftet. Greåker Musikkorps var med på å støtte opp om dette arbeidet med instruktører og annen hjelp. I dag kjenner vi dette korpset som Tindlund Skolekorps.

GMK i moderne tid

Den største begivenheten i korpsets moderne historie er oppføringen av musikkhuset. Dette ble gjort på dugnad av korpsets medlemmer og sto ferdig 13.februar 1982 etter 18 måneders arbeidsinnsats. For denne bragden ble korpset tildelt Tune Kommunes kulturpris for 1982 og senere samme år Østfold fylkes kulturpris. Musikkhuset har gitt korpset meget gode arbeidsforhold, men medfører også mye utenom musikalsk arbeide. Musikkhuset er også blitt en viktig faktor i det lokale kulturlivet. Her arrangeres det konserter, utstillinger samt at det leies ut til selskaper, seminarer og andre sammenkomster.

På de musikalske plan har det også skjedd store ting. Korpset har deltatt i en rekke konkurranser og festivaler, og de aller fleste gangene har GMK oppnådd 1.ærespris (over 90 poeng av 100 oppnåelige). De seneste årene har korpset deltatt ved NM for korps. Første gang ved å vinne 3.divisjon. Ved forrige NM hadde korpset rykket opp i 1.divisjon og oppnådde en respektabel 5.plass og 1.ærespris.

Samme året, 1997, deltok Slagverkgruppen i korpset i NM for ensemblespill og greide det mesterstykket å vinne hele konkurransen og NM-tittelen.

Greåker Musikkorps anno 2004

Dirigenter de siste årene

Den dirigent som i nyere tid har betydd mest for GMK er uten tvil John Dalene. Han var dirigent i over 22 år og hadde som mål å gjøre korpset til et “Symphonic Band”. dvs. symfonisk besetning. Under hans ledelse ble det avholdt en rekke strålende konserter og han medvirket også til innspilling av en Lp-plate.

Det er sjelden at en dirigent har vokst inn i og blitt en institusjon i et korps slik John Dalene ble i GMK. I hans periode ble den nå tradisjonelle julekonserten startet. I 30 år sammen med Hafslundsøy Sangkor. De senere årene har Sangkoret Varden og Hannestad Skolekor vært samarbeidspartnere.

Etter John Dalenes tid har korpset hatt en rekke dirigenter ansatt på kortere og lengre engasjementer. Vi nevner blant annet Ingar Bergby, Pål Magnussen, Knut Henriksen og Hans Andreas Kølberg.

 I 1997 overtok Rune A. Halvorsen som dirigent og førte korpset til en rekke fine plasseringer i NM for amatørkorps og lokale konkurranser.

Vi nevner her Olavsspillene 1998 – 1.ærespris i 1. divisjon og NM 1998 –

1.ærespris og 5. plass i 1. divisjon.

Under 90 – års jubileumeet ble det avholt en stor jubileumskonsert på Folkets Hus i Sarpsborg og korpsets hittil lengste utenlandstur til Østerrike.

Rune A. Halvorsen dirigerte Greåker Musikkorps i 6 år, fram til sommeren 2003.10.14

Deretter overtok Christer Bergby som dirigent. I Christers periode begynte korpset med årlige kulturuker på vinteren. Dette var arrangementer med kunstutstillinger og mange forskjelllige artister, både amatører og profesjonelle.

Etter en pause på 7 år deltok vi igjen i NM for janitsjarkorps i 2007 med 1. plass i 5. divisjon og 1.ærespris med hele 97 poeng.

I 2008 deltok vi i 4. divisjon med Lars Thomas Holm som prosjektdirigent og fikk 2. plass og 1.ærespris med 94,5 poeng. Dette betyr at i 2009 spiller vi 3. divisjon.

Våren 2008 overtok Terje Gravningsmyhr som fast dirigent. Han dirigerte korpset frem til 1. januar 2012. I november 2008 hadde korpset 100 års jubileum med jubileumskonsert og sommeren 2009 deltok vi i en stor korpsfestival i Valencia, Spania.

Geir Holm overtok som dirigent 1. januar 2012. Vi viser for øvrig til egen omtale av dirigenten.
Musikkhuset feiret 30 år i februar 2012 med en fin huskonsert og historisk tilbakeblikk for inviterte gjester og publikum.
I NM for janitsjarkorps i mars 2012, som var Geirs første NM med Greåker Musikkorps, deltok korpset i 2. divisjon. Vi fikk en flott 2. plass og med det - opprykk til første divisjon!

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Neste GMK konsert
HØSTKONSERT
26. oktober

 

Spille i Greåker Musikkorps?

 

 

TERMINLISTE
Oppdatert
12. juni